מחשבונים

מחשבון גדילה   מחשבון הריון
 

כתובת הדוא"ל שלכם:


הודעות אחרונות מהפורום

 

עזרה ראשונה > הנחיות בטיחות לילדים ותינוקות

אילו מאכלים מסכנים את הילדים שלכם?

מאת: בטרם - לבטיחות ילדים | פורסם: 18/6/2017
אילו מאכלים מסכנים את הילדים שלכם?

מדוע תינוקות בשנה הראשונה לחייהם ופעוטות מתחת לגיל 5 שנים נמצאים בסכנת חנק? כיצד ניתן למנוע מקרים של חנק ממזון? ומידע חשוב נוסף שיכול להציל חיים

על פי ארגון בטרם, חנק מהווה את סיבת המוות המובילה בשנת החיים הראשונה והיא אחראית לשליש מכלל מקרי התמותה מפגיעה לא מכוונת בקבוצת גיל זו.

חנק ממזון או משאיפת גוף זר מתרחש כאשר הפעוט אינו נושם באופן חופשי בשל אחת מהסיבות הבאות:
 
 1. מעברי האוויר הפנימיים חסומים חלקית או באופן מלא על ידי מזון או כל חפץ אחר (Choking).
 2. חומר כלשהו חוסם או מכסה את מעברי האוויר החיצוניים: אף, פה (Suffocation).
 3. חנק יכול להתרחש גם עקב לחץ חיצוני על הצוואר (כמו היכרכות שרוך סביב הצוואר) או הילכדות בין עצמים (Strangulation).
 
 
מי בקבוצת הסיכון?
 
תינוקות בשנה הראשונה לחייהם ופעוטות מתחת לגיל 5 שנים.
 
 
 
מדוע ילדים קטנים פגיעים במיוחד?
 
פעוטות נמצאים בשלב התפתחותי בו הנטייה הטבעית היא להכניס כל דבר לפה.
 
דרכי האוויר של תינוק ופעוט צרות וקטנות ואינם מפותחות דיין מיומנות לעיסת המזון אינה מפותחת דיה.
 
פעוטות אינם מיומנים מספיק בהפרדת המזון ויריקתו החוצה.
 
אצל תינוקות קיימת גם סכנה גבוהה של חנק בסביבת השינה עקב כיסוי דרכי הנשימה על-ידי כרית, שמיכה, מזרן, מגן ראש או פריט רך אחר, או כאשר מישהו אחר שישן באותה המיטה מכסה אותם במקרה.
 
תינוקות ופעוטות עלולים להיחנק ממזון אסור, כמו פיצוחים למיניהם וממזון שאינו מוגש להם על פי יכולות הלעיסה שלהם (חתיכות גדולות למשל).
ילדים עלולים להיחנק גם משאיפת צעצועים וחפצים הנמצאים בבית.
 
 
כיצד ניתן למנוע מקרים של חנק ממזון?
 
המאכלים המסוכנים ביותר העלולים לגרום לחנק אצל ילדים מתחת לגיל 5 הם מאכלים קטנים, עגולים, חלקים או קשים. אין לתת לילד מאכלים כאלה, אלא אם מצמצמים את הסכנה הנשקפת מהם ונוקטים בכללי הזהירות הבאים:
 
תפוח עץ וגזר - וכל פרי או ירק קשה אחר יש לחתוך לחתיכות קטנות, או לרסק או לבשל עד שיהיו רכים, כך שהילד יוכל ללעוס אותם ללא קושי.
 
ענבים - יש לחצות את הענבים לשניים לפני האכילה. אם יש בהם גרעינים, הוציאו אותם.
 
נקניקיות ונתחי בשר - נקניקיות יש לחתוך אותם לאורך ולרוחב (לא לטבעות) ונתחי בשר לחתוך לחתיכות קטנות הניתנות ללעיסה.
 
סוכריות - סוכריות מציצה מסוכנות במיוחד שכן הסוכריה נמצאת זמן רב בפה ולכן סכנת השאיפה באקראי גדולה יותר. בקטיגוריה זו נכללים גם סוכריות על מקל ומסטיקים.
 
פיצוחים - כל סוגי הפיצוחים מסוכנים לילדים מתחת לגיל 5 שנים (בעיקר גרעינים ובוטנים).
 
פופקורן - מסוכן בגלל גודלו, צורת הקצוות שלו ובגלל מבנה הקליפה.
 
מאכלים מסוכנים נוספים - צימוקים, דגים עם עצמות וחמאת בוטנים (המכילה חתיכות בוטנים).
 
 
בספטמבר 2006 אישרה הכנסת את תקנות בריאות הציבור (מזון) סימון אזהרה מסכנת חנק, התשס"ו 2006. חובת סימון אזהרה במכירת גרעיני קטניות, פיצוחים, גרעיני תירס וממרחים: "אזהרה: סכנת חנק לילדים מתחת לגיל 5" .
 
 
כיצד ניתן למנוע שאיפת גוף זר? 
 
הטיפול הטוב ביותר הוא מניעת התאונה בטרם קרתה.
 
דאגו לבטיחותם של ילדיכם והקפידו להושיבם ליד השולחן בזמן האכילה.
 
כשהילד רץ ומשחק בזמן שהאוכל נמצא בפיו, גדלה סכנת החנק הנשקפת לו.
 
ילדים קטנים נוהגים לחקור את עולמם דרך הפה ולכן הם מכניסים לפיהם כל דבר.
 
הרחיקו מתינוקכם כל חפץ קטן (חפץ קטן הוא כל מה שיכול להיכנס לקופסת פילם של מצלמה) - מטבעות, כפתורים, גולות. 
 
אפשרו לילדכם לשחק רק בצעצועים המתאימים לגילו. הרחיקו מילדים עד גיל 3 שנים צעצועים המכילים חלקים קטנים, חרוזים וכו'.
 
הקפידו לבדוק כל צעצעוע לפני הגשתו לילד - בדקו שאין בצעצוע חלקים תלישים, חוטים פרומים, עיניים הניתנות לתלישה, כפתורים, בטריות ומגנטים הניתנים לפירוק, אנטנות ארוכות שעלולות להיכנס לפה, לאף או לעין. 

יש לכם שאלה? שלחו לנו והכותבים שלנו יענו.

 

רוצים לדבר על זה בפורום? לחצו כאן