מחשבונים

מחשבון גדילה   מחשבון הריון
 

כתובת הדוא"ל שלכם:


תינוקות > תזונה תינוקות

(לא) הכל דבש: דרכים מומלצות להמתקת מזון

מאת: מערכת טיפת חלב ברשת | פורסם: 26/11/2018
(לא) הכל דבש: דרכים מומלצות להמתקת מזון

תפרדו לשלום מהסוכר הלבן והלא בריא ושלבו בתפריט היומי של המשפחה ממתיקים טעימים שגם יש להם יתרונות תזונתיים ובריאותיים

האם חשבתם פעם להמתיק את התפוח שלכם (או את התה, העוגה, הפנקייק או סתם פרוסת לחם) עם סילאן? או מייפל? 
 
אנחנו (ילדים ומבוגרים כאחד) רגילים להמתיק כל מאכל שזקוק להמתקה באמצעות שימוש בסוכר לבן. סוכר לבן נוצר אחרי תהליך עיבוד תעשייתי, המותיר מוצר שאינו מכיל שום מינרל או ויטמין. בנוסף לכך, בגלל התגובה החומצתית שלו, הוא גוזל סידן מהגוף. יש  הטוענים שסוכר לא סתם מסוכן לבריאות, אלא גורם ללבלוב ושגשוג של תאים סרטניים ושצריכתו המופרזת אחראית במידה רבה לתופעות של חוסר קשב והיפראקטיביות.
 
אז מה עושים? מחפשים תחליפים
 
כל תחליף טבעי יהיה עדיף על סוכר לבן. בראייה טבעית אנו מבינים שהגוף שלנו פועל ביעילות מיטבית כאשר הוא ניזון ממזון טבעי ומלא, או לפחות ממזון שעובר עיבוד מזערי עד כמה שניתן. ובכל מקרה – כל דבר במידה....
 
דבש – בדבש יש כמות גבוהה של סוכרים, בשל ריכוז גבוה מאוד של פרוקטוז. עובדה זו בלבד גורמת לנו להפחית את השימוש בסוכרים, מכיון שנשתמש בכמות קטנה יותר להמתקה - והרי לפניכם הרווח הראשון שלנו. 
 
מלבד פרוקטוז, הדבש מכיל גם פחמימות, מים, מינרלים (סידן, זרחן, נתרן, ברזל, יוד) ויטמינים ממשפחת B, חלבונים, פלבנואידים (נוגדי חימצון) ופיטונצידים ("אנטיביוטיקה טבעית") – שמגיעים מהתכונות הטבעיות של הצמח ממנו מופק הדבש. הערכים של הדבש תלוים מאוד במין הצמח ממנו הופק, בעונה, בתהליך הטיפול בדבש ובאחסון. 
 
בשל תכונותיו אלו, לדבש יתרונות תזונתיים, כגון: מניעה וטיפול באולקוס, הורדת לחץ דם, סיוע בירידת פרופיל השומנים בדם. כמו כן דבש אינו מאפשר לחיידקים לעבור דרכו ולהתפתח בו, הוא בעל תכונה של ספיגת לחות ולכן גם יש לו בשימושים רפואיים (חבישת פצעים, כוויות) וקוסמטיים. 
 
חשוב לדעת - בכדי ליהנות מכל יתרונותיו של הדבש, עדיף לבחור דבש אורגני או דבש שמצוין עליו במפורש "לא עבר חימום"  - עובדה זו מבטיחה שהדבש מכיל את כל האנזימים הפעילים. דבש שלא עבר חימום אינו תמיד שקוף וצלול ולעיתים נוטה להתגבש. אפשר לפתור זאת בהנחת הצנצנת בתוך קערת מים חמים. 
 
* דבש אסור לתינוקות מתחת לגיל שנה בשל נבגיו של חיידק הבוטוליזם, שעלולים להימצא בדבש ומערכת החיסון של התינוק לא מסוגלת להתמודד איתו טרם גיל זה. 
 
סילאן – סילאן הוא סירופ המופק ממיצוי תמרים אחרי בישול. ערכו התזונתי דומה לזה של התמר (סידן, ברזל, ויטמיני A ו-B) אם כי מכיל פחות סיבים תזונתיים. הסילאן מהווה גם מקור טוב לליזין, שהיא חומצת אמינו חשובה לגוף (היא מסייעת למשל לספיגת סידן טובה יותר). 
 
חשוב לדעת – בשוק נמכרים זה לצד זה סילאן טבעי 100% וסילאן המכיל גם סוכר. לכן חשוב לקרוא את התווית שעל הצנצנת, על מנת לוודא שקניתם מוצר טבעי העשוי מתמרים בלבד, ללא תוספת סוכר. 
 
מייפל – מקורו בעצי האדר הקנדיים ותהליך הפקתו ואיסופו מהעץ נעשה בדרך מרתקת, דרך חתך בעץ, בתקופה בה שורר מזג אויר ייחודי הנחוץ לתהליך. בשל כך מחירו של סירופ מייפל אמיתי ואיכותי הוא יקר (כ-30-40 שקלים לבקבוקון). אבל תמורת המחיר הגבוה נקבל ממתיק בטעם ייחודי, מתוק, המהווה מקור טוב למנגן, אבץ, סידן, מגנזיום וברזל. 
 
חשוב לדעת -  בשוק נמכרים סירופים שונים, כגון סירופ בטעם מייפל, מייפל בדרגה A ומייפל בדרגה B. כדאי לקנות סירופ מייפל ברמה B (מצוין על גבי האריזה) שהיא הרמה האיכותית יותר שעשירה בערכים התזונתיים. ובכל מקרה לא לרכוש סירופ בטעם מייפל. 
 
אל תשכחו - מדובר בממתיקים בעלי ערך קלורי לא מועט, ולצורך ההשואה: ב-100 גרם: סוכר- 396 קלוריות, סילאן - 302 קלוריות, מייפל - 261 קלוריות. 
 
דרכים נהדרות לשילוב דבש, סילאן ומייפל בתפריט היומי שלכם:
 
- להמתיק גביע יוגורט ביו טבעי עם 1-2 כפיות דבש. 
 
- ערבבו כף טחינה גולמית עם כפית-כפית וחצי דבש ותקבלו ממרח חלבה בריא וטעים. 
 
- בסילאן כדאי מאוד להשתמש לאפייה ולתיבול עוף ובשר. נסו להחליף במתכוני עוגיות את הסוכר בסילאן, ובעוגות לפחות מחצית מהכמות. מתקבלות עוגיות עם צבע וריח מדהים בזכות הסילאן, ורוב העוגות מתנהגות למופת עם ההחלפה. הסילאן מתאים ביותר לתיבול עוף, ובניגוד לדבש אינו מאבד מערכיו התזונתיים בחימום. 
 
- מייפל משתלב נהדר ברטבים לסלטים, הוא לא משתלט על הרוטב ומעניק טעם מתקתק. נסו רוטב המורכב משמן זית, חומץ תפוחים ומייפל. 
 
- כמובן כתוספת לפנקייקים - מייפל אמיתי ואיכותי משדרג ומתאים לפנקייק כמו תפוח לדבש. אם בכל זאת הילדים שלכם מתעקשים על רוטב חום ושוקולדי – נסו לערבב דבש עם קצת קקאו, ולהוסיף חלב או שמן קוקוס. מתקבל רוטב שוקולד טעים. 
 
והעיקר שתהיה שנה מתוקה :-)
 
הכתבה מאת:
רינת ארם - מאירמן מהבלוג מנדרינה – www.mandarinat.com
אשמח לשמוע תגובות, שאלות, והצעות! ניתן ליצור קשר דרך הבלוג

יש לכם שאלה? שלחו לנו והכותבים שלנו יענו.

 

רוצים לדבר על זה בפורום? לחצו כאן