"בני בן 1.7 אומר רק כמה מילים כמו: אבא, ביי, באבא, דאדא, אף, במבה, את זה, תודה. האם האוצר מילים הזה מספיק לגילו או שיש עיכוב בהתפתחות שפתית?"
על פניו נראה שהתפתחות השפה של בנך תקינה, בכל מקרה של חשש לעיכוב שפתי אני ממליצה לעשות בדיקת שמיעה אצל רופא א.א.ג ובדיקת נוזלים באוזניים במכון שמיעה, על מנת לשלול הצטברות נוזלים באוזניים. הצטברות נוזלים יכולה לגרום לשמיעה חלקית שמשפיעה על התפתחות השפה.
במידת הצורך יפנו אותך למכון להתפתות הילד ולקלינאית תקשורת.
ישנם שלבים שונים בהתפתחות השפה:
א. השלב הקדם מילי – ממועד הלידה של התינוק ועד להופעת המילים המובנות הראשונות,דפוסי התקשורת של התינוק מבוססים על דמויות משמעותיות בסביבתו הקרובה. חלק גדול מתגובות הראשוניות של התינוק רפלקסיביות ובאות לידי ביטוי בהבעות פניו ובתנועות הגוף שלו, כגון: חיוך בזמן נינוחות או בכי בזמן מצוקה, הנעת גופו ורגליו כשהוא שמח ושכיבה בשקט כשהוא רגוע. אט אט תגובותיו נשלטות יותר והוא מתחיל "לשוחח" עם הוריו באמצעות השמעת קולות, חיקוי הדדי הורים/תינוק ומשחקים. בהמשך התינוק לומד למקד את כוונותיו, כגון: הושטת ידיים לחפץ/להורים, השמעת קולות, הצבעה לעבר חפצים שמעניינים אותו, מביט לכיוון שאליו מצביע המבוגר, גם המלמול הופך בהדרגה דומה יותר לדיבור.
בסוף שלב זה נוכל לזהות מילים ראשונות בין המלמולים של התינוק, כגון: אבא, מה, אימא, האו האו, מוו. אט אט התינוק מקשר בין תמונה/חפץ/בע"ח/אדם למילה שהוא מוציא מפיו.
ב. השלב החד מילי – הקצב של רכישת מילים בשלב זה הוא איטי מאוד, בהמשך הילד מגביר את קצב הרכישה ומסוגל ללמוד מספר מילים חדשות בכל יום. בסוף שלב זה אוצר המילים של הילד מכיל מאות מילים בודדות ובשלב הבא הוא לומד לצרף מילים אלו למשפטים.
אני ממליצה לך לבדוק כמה מילים שלמות והברות אומר ילדך במהלך היום, את יכולה לעבוד איתו על מילים חדשות בצורה הבאה:
א. השמיעי לו מילים בנות הברה אחת עד שתיים, כגון: צב, דג, סל, גל, אבא, סבא, אימא, כדור, דובי, אוטו ועוד... ניתן להוסיף ולהציג ביחד עם המילה תמונה אשר מתארת את המילה ולאפשר לילד לחזור אחרייך.
ב. גרי את אזור פיו עם מוצץ בדרכים הבאות: תני לו מוצץ ואז הוציאי את המוצץ בהפתעה (צריך להישמע קול של וואקום), גרי את זוויות פיו עם המוצץ – גורם לתנועה וגירוי של הפה והלשון.